Primaria

Comuna Sarichioi

Sarichioi

Judetul Tulcea

Descriere

Descrierea comunei Sarichioi

Așezare

Coordonate matematice
Comuna Sarichioi este situată în emisfera nordică, între paralelele de 44˚48′10″ şi 45˚1′45 ″latitudine nordică şi în emisfera estică, între 28˚43′5″ şi 28˚54′30″ longitudine estică.
Paralela de 45˚ latitudine nordică, care împarte emisfera nordică în două părţi egale, trece
prin nordul comunei Sarichioi.

Așezarea localității Sarichioi de-a lungul Lacului Razim

Coordonate geografice.
Comuna Sarichioi este localizată în SE-ul ţării, în regiunea istorică Dobrogea, care corespunde, din punct de vedere al unităţilor de relief, Podişului Dobrogei. În cadrul acestuia ocupă partea de est a subunităţii, respectiv Podişul Dobrogei de Nord.
Suprafaţa comunei se întinde în cea mai mare parte peste Dealurile Tulcei. În sud ocupă aproape întreaga subunitate a Podişului Babadag, numită Podişul Visternei. Limita dintre cele două mari subunitaţi ale Podişului Dobrogei de Nord o reprezintă ansamblul lacustru format din Bălţile Toprachioi şi Zebil – Lacul Babadagului – Balta Enisala, parte componentă a Complexului lagunar Razim-Sinoe. Limita estică a comunei o constituie Lacul Razim, la nord limita comunei trece prin
Dealurile Tulcei, la nord-vest urmează cursul inferior al Văii Teliţa, malul vestic al Bălţii Zebil, apoi coboară către sud în lungul malului nordic, estic şi sud-estic al Lacului Babadag. Drumul judeţean 229 constituie limita sud-vestică a comunei ce pătrunde în Podişul Babadagului. La sud limita urmăreşte înălţimile mai joase ale Podişului Babadag, care ajung la est sub formă de promontorii, până la Lacul Razim.
Coordonate administrative.
Din punct de vedere administrativ, comuna Sarichioi se învecinează astfel:
➢ în nord-est – teritoriul administrativ al comunei Valea Nucarilor
➢ în est – teritoriul administrativ al comunei Murighiol
➢ în sud– teritoriul administrativ al comunei Jurilovca
➢ în sud-vest – teritoriul administrativ al comunei Ceamurlia de Jos
➢ în vest – teritoriul administrative al orașului Babadag
➢ în nord-vest – teritoriiile administrative ale comunelor Nalbant și Mihail Kogălniceanu.
Teritoriul comunei Sarichioi se suprapune unui areal care face tranziția dintre Dealurile Tulcei, Podișul Babadag și Lunca și Delta Dunării (zona complexului lagunar). Comuna are o suprafață administrativă de 28239 ha, din care 27373 ha extravilan și 866 ha intravilan.
Resedinţa comunei este reprezentată de localitatea Sarichioi, situată pe malul de NV al Lacului Razim, la 29 km sud de municipiul Tulcea şi 14 km – NE de oraşul Babadag. În componenţa comunei intră, începând cu anul 1968, 5 aşezări: Sarichioi, Zebil, Enisala, Sabangia, Visterna. Faţă de reşedinţă, care este amplasată pe malul nord-vestic al Lacului Razim, celelalte localităţi se situează astfel: Sabangia este amplasată la 4 km nord, pe drumul judeţean 222, pe litoralul L. Razim, localitatea Zebil se situează la vest de Sarichioi, pe drumul judeţean 229, pe malul Lacului Babadag, Visterna este aşezată la sud-vest de centrul comunei, pe Valea Ceairelor (Valea Visternei), în Podişul Visternei, localitatea Enisala se desfaşoară la sud de reşedinţa comunei, pe drumul judeţean 222, pe Glacisul Podişului Babadag, ajungând până la L.Babadag şi Balta Enisala.

Accesul în comună se mai poate face şi pe cal a ferată. Cele mai apropiate staţii CFR sunt la Tulcea (30 km), Zebil (11 km) şi Babadag (18 km).

 

 

 

Prin utilizarea acestui site va exprimati acordul cu privire la politica noastra de cookie-uri.